Monday, February 18, 2008

OS: Kuivastus valesti pargitud auto jäätus kinni

Photo @ WrongParking


Oma Saar: Loodus karistab valesti parkijaid
Reedel, 15. veebruaril avanes Kuivastu sadamas omapärane vaatepilt – sadamasse pargitud sõiduauto Ford Mondeo oli jäänud üle kai serva ulatuvate lainete meelevalda ning seeläbi kai külge kinni külmunud.

Kliki ja vaata pilti suuremaltKuivastu sadama direktor Valdur Häng ütles Oma Saarele, et tegelikult on auto pargitud kohale, kus parkimist olla ei tohiks. “Parkimine on olnud probleemiks ka enne ja oleme püstitanud sadamasse parkimist keelavad märgid – sellest hoolimata jäetakse autod liiga kai ääre lähedale,” sõnas Häng ning lisas, et antud sõiduauto omanik on Kuivastu ja Virtsu vahet sõitval praamil tööl ning töötab kahenädalases vahetuses – seega on auto seal olnud juba piisavalt kaua. Situatsiooni, kus auto jäätub kai külge, Kuivastu sadamas varem ette pole tulnud.

AS Tesman Auto hooldusnõunik Ranno Pirn ütles Oma Saarele, et lõplikku hävitustööd külmunud merevesi auto kerele ei tee, aga kindlasti kiirendab roostetamist. “Oleneb, mis korras auto eelnevalt oli – kui seal oli enne roostet, kiirendab jäätunud soolane merevesi roostetamist tunduvalt, kui seal enne roostet polnud ja kere oli kaitstud, ei juhtu mõne nädalaga midagi hullu,” sõnas Pirn ning lisas, et autolt ei tohiks jääd ise lõhkuma hakata.

“Tuleb oodata, kuni see ise ära sulab, lõhkumine võib tekitada vaid rohkem kahju”. Hooldusnõuniku sõnul tuleks autole teha peale jää sulamist korralik pesu ja loputus ning veenduda, et vesi ei jõudnud oluliste kohtadeni mootoris.

Eesti meteoroloogia- ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluse osakonna juhataja Miina Krabbi sõnul on antud olukorras tegu eelkõige külma tuulega, mis jahutas autot tabanud merevee koheselt maha ning aitas kaasa jäätumisele. “6–7 aastat tagasi juhtus mandril sarnane intsident, kus põõsad said mere ääres üleöö paksu jääkihi, siis olid sarnased tingimused – hoolimata vähestest miinuskraadidest jäätus vesi põõsastel,” meenutas Krabbi. Ilmavaatluse osakonna juhataja Miina Krabbi sõnul püsis reede hommikust lõunani temperatuur vahemikus –2 kuni –4 kraadi ja tuule tugevus jäi vahemikku 9 kuni 11,5 m/s.

Oma Saare kinnitamata andmeil kuulub auto ühele Kuivastu–Virtsu liinil sõitva parvlaeva perenaisele.