Wednesday, December 27, 2006

Avalda oma arvamust: Parkimistrahvi maksjaks auto omanik

Tegin veebikeskkonnas Täna Otsustan Mina (TOM) seadusemuudatuse ettepaneku teemal: Parkimistrahvi maksjaks auto omanik, toetudes eelmise Wrong Parking blogi sissekande kommentaarile, kus räägiti Soomes töötavast süsteemist sõiduvahendi omaniku ja reaalse kasutaja ning sõidukile tehtavate trahvide süsteemist ja ka meie blogis varem juttu olnud võimalikust versioonist parkimishuligaane korrale kutsuda.

Palun kommenteerige/täiendage/avaldage oma arvamust antud teemal TOM veebikeskkonnas.

Pealkiri: Parkimistrahvi maksjaks auto omanik
Esitamise kuupäev: 27.12.2006

Sisu/põhjendus:
Näiteks Soomes (teistes Lääne-Euroopa riikides samuti) on parkimistrahvi maksjaks auto omanik või haldaja, kui on tegemist liisinguga või järelmaksuga. Rendilepingutes on kirjas, et rentija vastutab rendilepingu jooksul ka igasuguste trahvide (parkimine, ülekiirus jne) eest.

Idee:
Viia Eesti seadusandlusesse (liiklusseadus ja teised asjasse puutuvad seadused/määrused/eeskirjad) sarnane säte sisse, et kaoks ära hetkel olev nõutu olukord, kus politsei saab karistab valestiparkijaid väärteo korras (liikluseeskirja rikkumise eest - sellisel juhul on vastutavaks juht) ehk selleks, et rikkujat saaks karistada, peab juhi tuvastama.

Ja hakkaks toimima olukord, kus sarnaselt Soomele on trahvi maksjaks auto omanik või haldaja. Nemad saavad omakorda rendi- ja liisingulepingutesse sisse kirjutada punkti, mis annab neile õiguse see trahv masina kasutajalt sisse nõuda.

Thursday, December 21, 2006

Ka sakslastel omad ajuinvaliidid - www.kunstparker.de

Larko viitas just, et ka Saksamaal on sarnane leht olemas, kus valestiparkivaid ajuinvaliide näha võib - http://www.kunstparker.de/

Lisaks sellel kirjutas Larko just sellest, kuidas näiteks USA's Lõuna-Carolinas invaliidi kohale parkinud mitte invaliid trahvitud sai. Huvitav kuna Eestis sellekohane seadlusandlus korda tehtaks, et valestiparkijad kontrolli alla võetud saaks - olenemata siis sellest, kellele see masin parasjagu kuulub (liisingfirma või mõni teine kolmas isik). Lahenduseks võiks olla see, et trahv tehakse masina omanikule, ja tema enda asi on siis see enda volitatud kasutajalt sisse nõuda - kasvõi igakuisele liisingmaksele lisatuna.

Sellistel puhkudel piisab täiesti originaalfotost nagu neid siin lehel näha on - masina numbrimärk ja asend näha.

Photo @ kunstparker.de