Tuesday, October 17, 2006

Tallinna tasulise parkimise ala laieneb kõvasti aastal 2007

Photo @ Postimees


Tasulise parkimise ala tallinnas 2007
Tallinna linnavõim kavatseb tuleva aasta veebruarist laiendada tasulise parkimise ala suuremale osale kesklinnas, seni auto priilt Kassisaba piirkonda või Balti jaama ümbrusse jätnud sohver peab seal edaspidi maksma 12 krooni tunnis.

Kui praegu piirneb tasulise parkimise ala kesklinna ümbruses Toompuiestee ja Tõnismäe tänavaga, siis uue kava kohaselt hakkab piir kulgema Tehnika tänavat pidi.

Tasulisse alasse jäävad seega ka Kassisaba piirkond ning Suur-Ameerika ja Väike-Ameerika tänava ümbrus. Samuti Balti jaama piirkond.

Tänavad ummistuvad

Lisaks laieneb ala senisest ulatuslikumalt Veerenni tänava elukvartalitesse, Kalevi staadioni ümbrusse ning hõlmab varasemast suurema tüki Kadriorust. Tasuliseks muutub ka mereäärne piirkond, ulatudes linnahalli juurest Kadriorgu.

NB! Parkimistasusid linn tõsta ei kavatse – vanalinnas tuleb endistviisi maksta 48 krooni, kesklinna kallimas piirkonnas 24 krooni ja mujal tasulisel alal 12 krooni tunnis. 12 krooni peab parkimistunni eest välja käima ka kogu lisanduval alal.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on tasulise parkimisala laiendamise peamiseks eesmärgiks autode arvu vähendamine kesklinnas. Linnavalitsus kavatseb kolmapäevasel istungil heaks kiita ja volikokku saata nii tasulise ala laiendamise eelnõu kui ka parkimise arengukava aastateks 2006-2014.

Linnajuhtide soov on meelitada inimesi senisest enam südalinna tööle tulema ühissõidukitega või siis kasutama pargi-ja-sõida süsteemi, ehk jätma oma sõidukid südalinna äärde ja liikuma sealt edasi jalgsi või bussiga.

Mutli väitel on linnatänavad praegu tasulise parkimise ala vahetus läheduses autodest ummistunud, sest inimesed üritavad sõita kesklinnas asuvale töökohale võimalikult lähedale, kuid samas vältida tasu maksmist.

«Näiteks on Kadriorg muutunud suureks parklaks,» lausus Mutli. «Inimestel pole võimalik seal enam oma kodu juurde sõita.»

Abilinnapea sõnul tuleb koos kavandatavate parkimispiirangutega parandada ühissõidukite liikumist. Ühe olulise sammuna kavatseb linnavõim juba tuleval aastal rajada Pirita tee linna tulevale sõidusuunale täiendava ühissõidukite raja.

Pargi-ja-sõida süsteemi edendamiseks tahetakse parklad ehitada linna lõunaosas Laagri ja Järve piirkonda, Tartu maanteel lennujaama ümbrusse ja Peterburi teel Smuuli tee piirkonda.

Parklad linna piirile

Tallinna transpordiameti juhi Andres Harjo sõnul võiksid parklad tulla ka näiteks Paldiski maantee sissesõidule Õismäel, kus praegu asub ühissõidukite lõpp-peatus. Samuti Pirita tee äärde Regati maja juurde.

Mutli hinnangul peaks tasulise parkimisala laiendamist ette võtma väga harva ning kui maksuline piirkond 2007. aasta veebruarist suureneb, ei tohiks seda uuesti teha enne 2012. aastat.

Parkimise arengukava järgi muutub parkimistasu alles pärast eurole üleminekut. Kolmes piirkonnas hakkab tunnitasu siis olema vastavalt 1, 2 ja 3 eurot.

Arengukava näeb ka ette, et sissesõite tasulisele alale vähendatakse. Kui praegu on neid ligi 30, siis tulevikus 15. Samuti laiendatakse jalakäijate ala vanalinnas ning korrastatakse parkimist suurtes magalates.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Õige ka! Eesti inimesel on vist veel raha taskus,mida ära võtta tasuks selle eest,et oled riigi kodanik ja maksudega riiki toetad.Tõesti on puudu veel õhu ja peerumaks.Võiks rakendada ka ukseluku maksu-kui uksel on lukk-maksa.Talvel saaks rakendada veel lumelabida maksu,mis suvel võiks muutuda lumelabida hoiustamismaksuks.
Aru ma ei saa ,miks peaks enam üldse seda debiilriiki toetama,maksudega ülal pidama ja selle eest vaid rahva vaenamist ja lausdebiilsusi vastu saama.

14:04  

Post a Comment

<< Home